Sivut

keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Anna virtojen viedä

Koska olemme uusi tiimi, tarvitsemme tiimille aikaa luoda yhteishenki ja luottamus. Olemme kylläkin lyhyessä ajassa tiimiytyneet loistavasti ja jo nyt vedämme vankalla yhteistyöllä eteenpäin. Mutta kuitenkin ensimmäisinä viikkoina varasimme mökin Virroilta valmiiksi, jonne pääsisisimme viettämään laatuaikaa yhdessä ja vetämään mökkipajaa. Mökkipajan agendaksi muodostui oppimissopimusten käynti. 

Oppimissopimuksissa käydään läpi omaa taustaa ja elämää, kysymyksinä "Missä olen ollut?", "Missä olen nyt?", "Mitä haluan saavuttaa?", "Miten teen sen?" ja "Mistä tiedän olevani perillä?". Kysymykset antoivat osviittaa siihen mitä kirjoittaa. Tekstit antavat mahdollisuuden avartaa omaa itseään ja maailmaansa. Itsellänihän on ongelma tässä, koska en vielä pysty puhumaan omasta menneisyydestäni, koska tunteiden näyttäminen puolitutuille ei ole asia jota haluan tehdä. Monet sanovat, että minusta ei saa kunnolla otetta ja ymmärrän sen, koska pidän ihmiset tietyllä etäisyydellä. Muuten olen aika sosiaalinen ja iloinen persoona, muutaman vuoden taistelun jälkeen pystyn olemaan avoimempi ja luomaan kestäviä ystävyyssuhteita. Tällä kertaa taidan pysyä ammatillisessa puolessa, joten keskityn koulutukseen ja työhöni. 

Suunnittelimme mökkiä varten kaiken tarvittavan, kuten ruuat ja kuljetukset. Ja eihän tässä kauhiasti alkoholia juoda, kun me menemme tekemään töitä! (Ja vitut) 22.9 tiistai aamusta ei puuttunut jännitystä, kun kuulimme, että varaamaamme mökkiin oli murtauduttu ja siellä ei pystynyt yöpymään. Sitten tiimiläiseni heitti paniikkinapin päälle ja alkoi soittelemaan uutta paikkaa. Onneksi semmoinen löytyi ja huhhuh saimme loistavan diilin, isompi mökki, jossa uima-allas ja poreamme samaan hintaan. Itsehän olin täysin tietämätön, koska olin salilla ja vasta sen jälkeen katsoin tulleita viestejä. Aamun vaikeuksista huolimatta kuusi autoa pärähti käyntiin eri lokaatioista. Yksi auto teki reissun kauppaan ja osti kaikille illallistarvikkeet. 

Kaikki pääsivät paikalle viimeistään kolmen aikaan, joten pystyimme aloittamaan mökkipajan. Mielestäni mökkipajan tarkoitus on luoda rennompi ilmapiiri, jotta tuntisimme olomme turvalliseksi, kun puhumme henkilökohtaisista asioista. Kävimme aina kaksi kertomusta läpi ja pidimme tauon. Olimme sopineet ajaksi 25min, mutta puhuminen venyi helposti tuntiinkin. Minulle on ahdistavaa, kun muut pystyvät kertomaan itsestään niin helposti, mutta toisaalta on mukava kuulla muiden tarinoita. Monta kertaa teki mieli sanoa jotain, mutta oma muurini vielä estää sen. Pystyn samaan kuin muutkin, kun päästän irti kaikesta turhasta. Vedimme oppimissopimuksia pitkälle iltaan. Kun päätimme lopettaa, kaikki juoksivat jääkaapille hakemaan olutta, siideriä, viiniä tai viinaa, mikä nyt ikinä kutkuttaakin. Ilta jatkui hetken niitä näitä puhellen ja sivistyneesti nauttien.

Olimme sopineet aloituksen klo 9 ja viimeiset kömpivät luolistaan varttia vaille. Pääsimme aloittamaan uuden satsin kertomuksia. Vaikka olemme erilaisia ja kaikilla on omat ongelmansa joista on pitänyt selvitä, niin teksteistä löysimme paljon samanlaisuuksia. Päämäärät kohtaavat sekä useimmat tuntevat olevansa nyt oikeassa paikassa. Oppimissopimukset jatkuivat taas pitkälle ja aikaa menikin yhteensä 17 tuntia. Vaikka mitään erikoisempaa ei tarvinnut tehdä kuin olla läsnä ja kuunnella, tämä oli erittäin raskas haaste minulle. Ensinnäkin monta tuntia ilman tekemistä ei sovi kiireiselle luonteelle, äänekäs persoonallisuus hiljaa nämä tunnit ja ei kommunikointia ulkomaailman kanssa. Sanotaan, että onnistuin aika hyvin. 

Mökkipaja onnistui mielestäni hyvin, eikä kukaan uponnut alkoholin sotkuiseen maailmaan ensimmäisenä iltana. Kunnioitimme toistemme puheenvuoroa ja annoimme tilaa. Olisin itse voinut tehdä enemmän, mutta kiireinen työnarkomaani luonteeni tuli vähän tielle. Keskustelu tekstien jälkeen oli vähäistä, mutta johtuiko tämä niiden henkilökohtaisesta luonteesta. Väsymys näkyi seuraavana aamuna, joten nukkumaan olisi voinut aikaisemmin mennä. Silti seuraava päivä sujui ongelmitta. Mökkipajat ovat oiva keino tuoda ihmiset yhteen ja luoda ryhmähenkeä. Varmasti pidämme uuden mökkipajan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti