Sivut

sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Pizzaa mahan täydeltä

Ensimmäinen itsetehty ruoka, jota jaksoin kuvatakin ja nyt jaan oman ohjeeni tästä ihanasta herkusta. Perínteinen napolilainen pizza tehdään kylmään veteen, itse en ole tätä kokeillut, mutta vielä joskus. Ehkä sitten silloin kun saan pizzauunin tai helpommin ajateltuna pizzakiven. Tämä ohje on tehty kädenlämpöiseen veteen ja tällä kertaa käytin sämpyläjauhoja. 

Taikina n. 5dl nestettä(vettä), 2-3rkl hunajaa, suolaa, 1ps kuivahiivaa, 15dl jauhoja (sämpylä tai osa graham ja osa vehnä tai pelkkiä vehnäjauhoja) ja 1dl oliiviöljy. Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon ja lisää sekä hunaja että suola. Kaada pussi hiivaa jauhojen joukkoon (n. 10dl) ja lisää jauhot nesteeseen. Koska itseltäni löytyy yleiskone, saan pyöritettyä taikinan sillä. Lisää öljy ja sitten loputkin jauhot, taikinan pitäisi olla sanotaan löysän kimmoisaa. Koneella vaivaan taikinaa sen 10minuuttia, käsin 15minuuttia. Laita nousemaan, kunnes kaksinkertainen ja se ei yleensä tuntia kyllä vie. Kohotan taikinan mikrossa, ei tietenkään päällä, mutta vesihaudekin on hyvä vaihtoehto. Sen jälkeen jaan taikinan neljään osaan ja vaivaan kutakin palaa pari minuuttia, sitten annan nousta hetken(15min). Tämän jälkeen jauhoja pöydälle ja pyörittämään, apuna saa tietenkin käyttää kaulinta. 


Yleensä sillä aikaa, kun taikina nousee teen nopean tomaattikastikkeen. Kastike 1prk tomaattimurskaa, 3rkl ananasmehua, 2rkl oregano, 2rkl basilika, suolaa ja pippuria maun mukaan. Jaksamisen mukaan saatan tehdä tomaattikastikkeen alusta asti, mutta se jää toiseen kertaan. Kastike kannattaa tehdä ajoissa, jotta se saa maustua hetken aikaa. Muista laittaa uuni jo 250 asteeseen. Sitten vain täytetään pizza millä aineksilla halutaan. Tällä kertaa itse laitoin ananasta, ilmakuivattukinkkua ja aurajuustoa. Tässä on sitten muutama ikiaikainen ongelma. Tuleeko juusto ennen täytteitä vai jälkeen? Ja kuuluuko ananas pizzaan? Olen selvittänyt asian näin, laitan juustoa sekä alle, että päälle. Jos on oikeaa mozzarellaa, niin tietenkin päälle. Tykkään ananaksesta niin laitan sitä, jos joku ei tykkää niin en laita. Myöskään en koskaan tilaa Italiassa ananasta pizzaan. Sitten vihdoin paistetaan pizza 250C 15min. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti